doggyart.punt.nl
Over hooien en vriendschap
Over hooien en vriendschap
Hoog en droog en vooral erg warm


 
Omdat we ook paarden hebben,  hebben we elk jaar weer het " grote genoegen" om te hooien, wat dat betreft voelen we ons dan altijd weer een beetje boer, we houden nauwlettend het weerbericht in de gaten ,overleggen met de mensen uit het dorp en gaan geregeld op het hooi land kijken of het al gemaaid kan worden .
Het hooiland is een veld van 2 hectare groot dat we van onze geweldige buurman en goede vriend van 1 kilometer verderop  zomaar mogen gebruiken.
 
  
Ons prachtig gelegen hooiland
 
 
hij heeft het op dit moment toch niet nodig en hij ergerde zich groen en geel dat we in het begin hooi moesten kopen, dat kon ook anders vond hij en ploegde het stuk grond om ,zaaide er gras in en kwam ons vervolgens vertellen dat wij vanaf volgend jaar zelf konden hooien, een tractor had hij wel en iemand anders een maaibalk en hij had ook ergens een oude balen pers zien staan en die ging hij zich aanschaffen zodat het hooi ook nog in baaltjes geperst kon worden
 
  
De antieke balen pers
 
We waren er stil van zoveel hulp daar hadden we echt niet op gerekend en over betalen was niet te praten, hooguit de diesel van de tractor konden we betalen en de extra hulpen natuurlijk maar daar bleef het bij. 
Het stuk hooiland ligt op een prachtige plek helemaal bovenaan ons dorp ,op het moment van hooien is het altijd bloedheet  en het is dan ook echt afzien maar de plek en het uitzicht maken alles weer goed We hebben een oeroude jeep van over de 20 jaar en een waarschijnlijk nog oudere paardenkar waar we een trekhaak aan hebben laten zetten en zo halen we met een paar mannen uit het dorp ons hooi binnen.
 
  
Hulp bij het hooien
 
 
Het is altijd weer een hele happening dat hooien, We beginnen er altijd maar mee om aan onze buurman bijtijds te vragen hoe het met de balenpers gesteld is, tja de balenpers daar zal het wel goed mee zijn denkt hij ,vorig jaar deed hij het toch ook en hij staat daar waar hij hem vorig jaar heeft achter gelaten.
O jee denken wij dan en gaan maar eens kijken ,ergens tussen een meter hoog onkruid staat het gevaarte uit een ver verleden, "geen probleem hoor"  zegt buurman en zet de trekker ervoor en sleurt  het gevaarte uit het oerwoud,  hij beloofd ons het ding na te kijken en te repareren als nodig is,  jaja zeggen wij en  denken gelijkertijd o jee als dat maar goed gaat,we kennen het zo langzamerhand.
 
Als de grote dag van het hooi binnen halen is aangebroken beginnen we eerst al met het probleem van de hulpen vinden, hulp genoeg in ons dorp maar hooi binnenhalen doe je later op de dag omdat het dan goed droog is en daar zit hem dan de kneep, de mannen zijn of ergens aan het werk of ze zijn inmiddels zo danig  in de lorum dat ze niet meer rechtuit kunnen lopen laat staan baaltjes hooi op de wagen leggen,  maar altijd lukt het ons uiteindelijk toch weer een paar man bij elkaar te krijgen.
De tractor staat klaar de balenpers is aangekoppeld en we gaan richting hooiland , dachten we!!! 50 meter verder ,een knal, gerammel en gekraak en de boel staat stil er gaat niets meer, aandrijfas kapot, ach zegt buurman  "komt wel goed" alleen vandaag niet meer, de hulpen kunnen weer onverrichte zaken naar huis, de buurman moet een paar dagen werken,  het weerbericht geeft regen aan voor de komende dagen en onze zenuwen staan op knappen. Hooi kopen was dan misschien wel duur maar heel wat stressvrijer. Uiteindelijk komt toch altijd alles weer in orde, de boel gerepareerd, de zon schijnt weer  en als wij dan zeggen dat het toch wel erg heet is om te hooien kijken ze ons aan of we nu echt gek geworden zijn , 35 graden het begint voor hen nu pas lekker te worden om te werken, Hollanders en Hongaren,  we hebben veel plezier met elkaar maar verschillend zijn we echt wel.
Dit jaar hebben we mazzel ,omdat het het afgelopen jaar zoveel heeft geregend  was de oogst zo groot dat we nu nog steeds een schuur vol hebben,  het enige wat we nu hoeven te doen is af en toe met de kar achter de auto het dorp in te gaan omdat er steeds weer mensen zijn die een stukje  naast hun huis hebben gemaaid of een stuk berm   en dat is dan voor ons, over vriendschap gesproken.
Dit jaar dus geen stress voor ons ,de buurman en de balenpers, hopelijk is deze laatste volgend jaar niet opgegaan in het landschap.
 
 
   
Baaltjes stapelen,een hele kunst ,het gaat dan ook geregeld mis  en kunnen we weer opnieuw beginnen.
 
   
One man and his dog .
 
 
   
Oude jeep en oude kar, maar het werkt prima zo.
 
 
  
Zo werd ons in het begin het hooi en stro gebracht ,geweldig om te zien.

 Over hooien en vriendschap

Reacties

seyeux op 29-05-2011 12:16
Geweldig mooi verhaal, hoe mooi kan het leven zijn....
Éva op 07-06-2011 09:28
Prcahtig! Men krijt zin in te hooien!
 
Marjan Kerpestein op 27-07-2011 18:15
Beste Ingrid
 
Op de webiste van hongarijemarkt.net was ik aan het zoeken naar mogelijke geschikte contacten voor ons hooiproject ... ik ben bij jou uitgekomen omdat ik zelf ook een zwerfhond heb !
waar gaat het over ...? wij zijn bezig met de voorbereiding van onze natuurlijke paardenstalling (in Flevoland) en zijn nu op zoek naar een leverancier van goed hooi. De afgelopen jaren was het lastig om hieraan te komen en ook het Duitse kruidenhooi wordt steeds duurder. We zoeken nu verder en bedachten dat we -als we iemand vinden die de taal spreekt- wel in Hongarije kunnen gaan "inkopen".
Het gaat om grote ronde balen (circa 300 kg) liefst van een Biologische wei.
Natuurlijk snappen we dat jullie dit niet zelf kunnen produceren, ik heb het verhaal gelezen van de antieke balenpers :-) ...
zou je mij even willen emailen dan kunnen we wat makkelijker communiceren ?
alvast bedankt voor je reactie en misschien tot ziens !
Marjan en Cor
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
over mijzelf
Over mijzelf.
 
 

 

 

Ingrid Zaalberg
Geboren in Den Haag flink wat jaartjes geleden.
Dieren en natuur liefhebster in hart en nieren.
klik hier voor meer
 
                                                                                          
 

 


Links

 

 

 Aquarellen en tekeningen
Aquarellen

Klik hier voor meer.

 

Schilderijen van Peter.

 

 http://www.peterjansenmasteroffineart.eu

 

 

contact us
Verhalen
Geluks hondjes
Geluks hondjes
Deze bofkonten hebben een nieuw baasje gevonden 


Ruby


Bowie


Bonny


Brandy

Tara

Toby/Pluto

Channie

Lilly

UkkieFlippo/Woody
 
 
Sasa
 
 
Pluto
 
 
 
Kika

Ying en Yang


Clooney

 
 Janny
 
 
 
Jayli
 
Miko
 
Tootsy
 
Sissi
 Beer


LaddyMax

Droopy
 
 
Nina
 
 
    
Boris
 
 

 
   
Tommie
 
   
Olly
Jetje Kroketje


Minnie


Lion


Princess
 
 


Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl